První letní měsíc se nesl ve znamení uvolňování a díky tomu byla i větší chuť a zájem o námi pořádané akce.

V měsíci červnu jsme pro děti ubytované v našem Charitním domově uspořádali ke Dni dětí „Zahradní slavnost“. Při připravených aktivitách si děti mohly prověřit svou mrštnost a šikovnost, která byla následně oceněna sladkou odměnou. Na programu bylo klouzání a prolézání, malování křídou, bublinková show, střelba na terč, míčová školka, tvořivá dílna, zkouška zručnosti či malování na obličej. Děti i maminky si společné odpoledne hezky užily.

Když se deštivé počasí na chvíli umoudřilo, využily toho děti k oblíbenému „Malování na kameny“. Každý si vybral kámen, který se mu líbil, a dal se do práce. Někdo dal přednost abstraktnímu umění, jiný volil konkrétní obrázky či obrazce. Malování po chvíli zlákalo i maminky. Malovalo se štětci, rukama, na konci to vypadalo, že někteří se pustili i do malování břichem či nohama. Vznikly ale velmi krásné dekorace, které nám budou zdobit celé léto zahradu.

S přírodou byla spjata i poslední červnová aktivita, a to „Výroba meduňkového sirupu“. Den předem jsme si otrhali a omyli meduňku a naložili jsme ji do vody s citronem. Druhý den jsme ji scedili a svařili s cukrem. Vznikla nám tak osvěžující dobrota, kterou oceníme během následujících horkých letních dní.

V Domě sv. Petra pro muže se konalo oblíbené „Grilování pod pergolou“. Tentokrát se opékaly špekáčky. Jako příloha se podával chléb s hořčicí a okurky. Během posezení si uživatelé vyprávěli veselé příhody z mládí. Všem zúčastněným velmi chutnalo a při povídání se i hodně nasmáli.

Dne 23. června se uskutečnilo od 18:00 na prostranství u záblatského kostela „Hudební vystoupení smyčcového kvarteta PeZet“ z Českého Krumlova. Účinkujícími byli Ivana Čížková, Marta Talířová, Josef Čížek a František Talíř. Návštěvníkům bylo k dispozici celé prostranství, kde si každý mohl najít vhodné místo k sezení a poslechu. Děkujeme účinkujícím za tento nevšední kulturní zážitek.